5 mituri in constructia de case

Mitul nr. 1 Fereste-te de acoperirea in terasa.

Putini sunt cei care opteaza ca locuinta lor sa fie acoperita in terasa. Pentru unii, ratiunile sunt de ordin estetic- cei care au locuit o viata in cutia ortogonala de la bloc vor ceva mai multa poezie de la casa lor. Pot sa inteleg. Incerc totusi, le arat case moderne, vibrante, uimitoare, …(“Casa de la cascada” de Frank Lloyd Wright, de exemplu). Uneori castig, uneori pierd, batalia cu gusturile oamenilor este una dificila, in care poti doar sugera si nu impune. Dar nimic nu ma enerveaza mai tare decat credinta inradacinata a unora ca daca ai acoperire in terasa, vei avea o viata probleme cu infiltratiile, cu caldura, cu izolarea, in general. Pentru ca stiu ei una, doua, cinci case lucrate pe genunchi, in regie proprie, la care terasa a fost refacuta de 2, 3, 10 ori si tot mai sunt probleme. Oare la “Casa de la cascada” sunt infiltratii? Oare toate apartamentele situate la ultimul etaj, din blocurile romanesti sau de aiurea, au tavanele inflorite de condens si igrasie? Dar casele castigatoare de premii la Anuala de Arhitectura? … Desi traim in anii Internetului si tehnologiei, cu acces direct la cunostinte de specialitate, alegem sa ne incredem in informatii trunchiate iar drobul de sare este la loc de cinste si se poate pravali oricand.

Mitul nr. 2 Casa trebuie neaparat termoizolata la exterior cu polistiren.

De la caz la caz,…si nu neaparat cu polistiren. In primul rand, performanta energetica a cladirilor se calculeaza in functie de o serie intreaga de parametri: materialele folosite, grosimea peretilor, suprafete pline si vitrate, suprafete, volume, etc. Este un calcul complex, realizat de o persoana autorizata. Daca vorbim de o constructie noua, care nu este restrictionata de anumite dimensiuni in care trebuie sa se incadreze, izolarea poate fi “reglata” din grosimea zidului exterior, din izolarea corespunzatoare a invelitorii si a subsolului, daca exista. Se pot utiliza pereti “sandvici”, cu strat izolant in interior, nicidecum la exterior. Polistirenul poate fi inlocuit cu alte solutii, mai ecologice, poate mai scumpe dar mai sanatoase. Pentru o casa existenta la care se urmareste reabilitarea termica, placarea cu un material termoizolant poate fi, intr-adevar, singura solutie. Dar si aici, se poate alege placarea la interior (pentru o cladire monument istoric, de exemplu, este o obligatie, nu o optiune).

Mitul nr. 3 Casa trebuie sa fie mare

De obicei nu comentez prea mult datele de tema, iar o casa mare, inseamna, implicit, un onorariu mai mare. Dar e destul de obositor sa gandesti in avans un scenariu mereu in schimbare si niciodata perfect, legat de evolutia familiei beneficiare si de modurile de utilizare a locuintei propuse- de exemplu, un dormitor la parter pentru bunica, sau mai bine nu, pentru noi cand vom fi batrani si nu vom putea urca scara, bunica merge la tanti Stela, copiii la etaj dar si la mansarda, cu intrare separata pentru cand se vor casatori, etc. Evident, o casa trebuie sa fie cat de cat versatila, dar si beneficiarii, cat de cat realisti. Mai mult, o casa mare presupune costuri ridicate de intretinere, consum mare cu racirea si incalzirea ei, aspecte care nu trebuie neglijate inca din faza de proiect.

Mitul nr. 4 Casa buncar

Dorinta de rezistenta a beneficiarului dusa la extrem, structuristi care isi freaca mainile de bucurie… Iubesc diafragmele de beton, uneori nu se poate fara ele, dar, in cazul unei locuinte, mi se pare exagerat… Pe langa faptul ca e mai bine ca peretii sa respire, e bine si sa mai poti, in timp, sa modifici ceva la ea- poate vrei sa o extinzi sau sa maresti o fereastra. Am proiectat o casa din asa numitul “Amvic” si nu o voi mai face vreodata. In plus, ne intoarcem la izolare si mitul nr.2.

Mitul nr. 5 Proiectul de arhitectura costa mult

Raportat la ce? La costul total al investitiei? Casa la rosu? Cu mobila si corpuri de iluminat incluse?… Raportat la constructia finalizata “la cheie”, proiectul este, din pacate, una dintre cele mai mici cheltuieli pe care le are de facut beneficiarul. Internetul e plin cu anunturi prin care colegi arhitecti vehiculeaza preturi de 10 euro/ mp construit, mult sub normele recomandate de Ordinul Arhitectilor din Romania, mult sub normalul din alte tari, mult sub baremele de mandrie profesionala pe care le avem noi, arhitectii…si te mai miri ca suntem obositi si acizi in continuu…