Cum gasesti un arhitect?
Presupunand ca ai exorcizat arhitectul din tine si ca ai trecut la etapa urmatoare, aceea de a lucra cu un specialist, iata cum vad eu aceasta vanatoare moderna de vrajitoare:
- Alcatuieste o lista cu 5-6 posibili candidati la onoarea de a-ti proiecta visele (casa, amenajarea interioara, etc.). Probabil ca prima intentie va fi aceea de a intreba prieteni, rude si colegi daca au avut de-a face cu arhitecti- au lucrat cu ei, sunt in grupul de prieteni, sunt fosti colegi de liceu, etc. Piaptana bine informatia, retine recomandarile pozitive cu doza de scepticism si relativitate pe care acestea le presupun de obicei- de gustibus… Daca nu ai astfel de surse de informatii, poti incerca sa te uiti pe site-ul pe care sunt prezentate proiectele participante si cele castigatoare la competitia de arhitectura organizata anual, din 2003, de Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, “Anuala de arhitectura“. Este o modalitate simpla si rapida de a rasfoi portofoliul unui arhitect, de a urmari experienta acestuia in programul de arhitectura sau tipul de lucrare de care ai nevoie, de a conchide in final daca iti place sau nu stilul abordat de respectivul arhitect. Retine, si aici, doua lucruri- nu te orienta neaparat dupa castigatori, nu sunt in mod automat “cei mai buni” si, de multe ori, alegerea unui premiant este considerata subiectiva sau, cel putin surprinzatoare de insasi elita arhitectilor; in plus, un arhitect de top cu o echipa sudata si proiecte multe poate presupune costuri mai mari si disponibilitate redusa pentru proiectul tau. Pe de alta parte, experienta in proiecte similare cu al tau este un plus. Multi arhitecti au fie site-uri de prezentare a biroului, fie bloguri. Din nou, sunt surse utile de informare.
- Stabileste intalniri cu fiecare dintre finalistii listei tale. Studiaza atent comportamentul lor fata de tine, punctualitatea, amabilitatea, modul in care iti explica lucruri. Este foarte posibil sa iti transmita oferta de proiectare pe email, la prima intalnire urmareste doar raspunsul la o intrebare simpla- il placi sau nu. Gandeste-te ca vei lucra cu el cateva luni si ca trebuie sa aveti o relatie buna, bazata pe respect, incredere si, cine stie, poate chiar sa te distrezi pe parcurs- nu este dentist! Desigur, intereseaza-te de portofoliul lui, intreaba-l daca lucreaza singur sau are angajati, cate proiecte are in paralel. Nu o sa te mint, in functie de cat de aglomerati sunt si cat de interesant este sau nu proiectul tau, multi il vor pasa echipei din subordine, chiar daca si-l asuma la final. Poate ca vor trasa in mare conceptul, sau poate nu. Incearca sa mai afli si modul in care va decurge colaborarea voastra si cum vei fi implicat in conturarea proiectului- cate intalniri veti avea pana la aprobarea solutiei, de exemplu. (Ar fi bine si ca la aceste intalniri sa te asiguri ca va participa el, nu alt membru al echipei desemnat sa preia proiectul tau). Cum veti lucra, mai precis? Te vei trezi in fata cu o schita de casa, de exemplu, si vei fi somat sa o aprobi sau sa o critici? Tu nu te pricepi la astfel de desene si poate nu o intelegi, deci cauta sa stabilesti o maniera de lucru clara pentru tine- stabilesti cu el tema de proiect, frunzariti impreuna proiecte si indici ce iti place si ce nu, de la trama interioara la volumetrie sau lucruri de detaliu, revii la vizualizarea propunerii (desene 2d dar si imagini 3d), iti acorzi timp pentru a o intelege si a digera modul in care aceasta se muleaza sau nu pe stilul tau de viata.
- Studiaza bine oferta de proiectare pe care o primesti. Vezi in functie de ce este construit tariful (pe metri patrati, pe ore lucrate, o combinatie dintre cele doua) si unde pot fi taxe aditionale. Daca timpul alocat lucrarii tale este foarte scurt, nu poate fi ceva de calitate sau unicat. Implica arhitectul si in urmarirea lucrarii, vizitele pe santier sunt importantei, chiar daca presupun un cost suplimentar.
Sunt multi parametrii de luat in calcul in alegerea unui arhitect. Unii sunt cerebrali- tarife, experienta acestuia, recomandari, altii profund emotionali, te-a cucerit poate pur si simplu cu sarmul lui si camasa alba perfecta. In final, gandeste-te ca sunt multi arhitecti buni care ai putea avea o colaborare de succes. Ai fi uimit sa vezi o expozitie de proiecte de arhitectura pe o tema data, atatea variante diferite raspunzand magnific aceleiasi teme. Incearca sa alegi un arhitect implicat, disponibil, atent la detalii, care sa-ti proiecteze casa pe care ti-o doresti si nu cea pe care si-o doreste el. Succes!