Draga tinere arhitect aspirant
Sa fii arhitect e mai degraba un stil de viata decat o profesie. Totul se centreaza si se rasuceste in jurul lucrurilor care te pasioneaza, zi dupa zi – te uiti la cladiri, remarci materiale, forme, contraste, lumini… M-a intrigat si amuzat intotdeauna ce cred cei din jur despre arhitecti, de la respect si parerea larg acceptata ca desfasoara o profesie elitista, la zambetele retinute, inchise ferm de explicatia- “E arhitect!” cand te prezinti in societate mai altfel decat marea masa.
Mi s-a intamplat in cateva randuri sa fiu intrebata cum mi-am ales meseria. Cand? Stiam deja in liceu la ce facultate vreau sa sustin examen de admitere? Eram buna la matematica? Desenam frumos? Cand am inceput meditatiile la desen? De ce arhitectura si nu medicina, drept sau arte plastice, daca tot desenam bine…
Asa ca am incercat sa schitez un check list, pentru tinerii nehotarati, dar vrajiti de o profesie pe care nu sunt convinsa ca o pot (inca) percepe la adevaratele ei valente:
- Ai o gandire logica, orientata spre rezolvarea de probleme, prioritizare de actiuni, esti prieten cu matematica si ai, in general, rezultate bune la invatatura?
Arhitectii sunt persoane inteligente, care ar putea reusi in orice profesie. Daca esti riguros mobilat intelectual, ambitios si determinat sa o apuci pe acest drum, este un bun de plecare.
- In ziua de azi, lucram pe calculator, dar totul porneste tot de la o schita de mana. Un proiect care te va obseda te va face sa mazgalesti compulsiv orice si de cate ori vei avea ocazia, un colt de servetel la masa sau o agenda in metrou, asa e microbul asta numit arhitectura. Clientul iti va cere o schita pe loc, ca sa inteleaga mai bine ceva, constructorul va avea nevoie de un detaliu pe santier, situatii sunt nenumarate cand un desen cu care sa nu-ti fie rusine, clar si corect te va scoate din incurcatura. Iti place sa schitezi lucruri? Nimeresti cat de cat proportiile, intelegi o perspectiva si esti dispus sa inveti sa desenezi bine?
Nu, sa stii sa desenezi nu te recomanda automat pentru cariera de arhitect. Desenul se invata, exista meditatii, fara de care nici nu vei reusi sa treci de examenul de admitere. Nu toti absolventii de Tonitza se regasesc pe listele de admisi (nici nu incearca toti, fireste) dar am avut colegi veniti de la profile artistice. Si nu este vorba doar despre desen artistic, va trebui sa inveti si putina geometrie descriptiva. Ce incerc sa iti spun este ca va trebui sa aloci timp pentru meditatii la desen (5-6 ore pe zi, macar o zi pe saptamana, o vara, un an, depinde de tine si de profesor). Vei avea teme pentru acasa, vei renunta la unele distractii de weekend de tanar licean.
- Esti o fire creativa? Nu ma refer la superficialitatea unor haine fistichii sau de dorinta fireasca a oricarui tanar de a fi un pic altfel decat altii, de a nu se conforma normelor. Poti rezolva o problema de geometrie intr-un mod creativ, poate ai talent la scris sau, pur si simplu, vezi lumea dintr-o perspectiva proaspata care te scoate cu un pas in fata colegilor tai.
- Iti place arta, ai rasfoit vreun album de arhitectura, cunosti operele arhitectilor romani de succes? Iti place sa te uiti la cladiri cand mergi pe strada, la cum sunt organizate spatiile, iti place sa te plimbi prin Muzeul Satului?
- Esti dispus sa muncesti MULT, atat in facultate, cat si dupa? Anii de facultate sunt minunati, te vor transforma si modela, vei cunoaste oameni frumosi si vei avea ocazia sa studiezi in alte tari, daca rezultatele tale vor fi bune. Dar viata asta boema vine cu un pret, fata de alti colegi de-ai tai de liceu care au ales alte drumuri, vei avea examene grele si multe. Multi se pierd pe parcursul primilor trei ani, cand in peisaj intra stiintele exacte, altii nu reusesc sa tina pasul cu proiectarea de arhitectura, ceea ce e destul de grav si ar trebui sa reorienteze cariera lor. Ca arhitect, vei lucra multe ore la calculator si nu vei avea intotdeauna satisfactii palpabile de pe urma lor.
- Te poti intretine in facultate? E dificil sa fii performant in scoala si sa lucrezi in paralel. Nu zic ca nu se poate, doar ca va fi greu sa tii pasul cu multele predari si examene, sa armonizezi programul de lucru cu cel de studiu. Arhitectura este o facultate costisitoare- vei avea nevoie de bani pentru rechizite, pentru printat, e bine sa stii ce te asteapta.
- Esti un bun comunicator? Ca bonus, beneficiezi si de simtul umorului? Este foarte important sa stii sa comunici cu cei din jur, fie ei clienti, colegi, ingineri, etc. Este ceva ce face cu adevarat diferenta intre arhitectul de duzina si cel de top.
- Ai asteptari salariale rezonabile? Din marea masa de arhitecti, putini sunt multumiti cu cat castiga. Eu nu cunosc arhitecti bogati, stiu insa destui care se zbat sa aiba de lucru. Meseria asta nu iti garanteaza un plafon salarial confortabil, doar deschide oportunitati, fiind atat de versatila- poti fi propriul tau sef, poti lucra intr-o firma, poti sa te axezi pe design interior, publicitate, design de obiect, etc.
Daca ai raspuns afirmativ, mergi mai departe. Informeaza-te! Sunt ani frumosi din viata ta si e pacat sa ii risipesti pe ceva ce nu ti se potriveste. Eu nu am avut arhitecti in familie sau printre cunoscuti, care sa ma ghideze sau sa imi explice ce fac ei, concret, in viata de zi cu zi. Am avut noroc, am muncit mult, am ales bine. Iti urez succes!