Tu nu intelegi
Draga prietena, tu nu intelegi de ce refuz sa ma ocup de proiectul tau. Tu nu intelegi nici ce fac eu, nici ce costuri presupune activitatea mea. Esti doar suparata desi, crede-ma, am luat cea mai buna decizie pentru amandoua.
In primul rand, eu as fi lucrat pe mai putini bani decat in mod curent. Chiar gratis, pe alocuri. Pentru mine ar fi fost frustrant, iar frustrarea ar fi crescut exponential cu inabilitatea ta de a observa si aprecia eforturile mele. Mai mult, este posibil ca tu sa fi considerat, totusi, ca nu fac suficient. Ca platesti prea mult, ca ma misc prea incet. Usor, usor, relatia noastra s-ar fi deteriorat…
Si iata de ce, parerile tale versus realitate:
Releveu
Ce crezi tu: intr-o ora il pot face si singura. Am mai masurat cu ruleta, sunt atenta.
Realitate: Intr-o incapere se masoara atat peretii (plin/ gol, dimensiunile totale ale acestora), dar se iau si diagonalele. Se masoara si pe verticala, nu doar in plan orizontal (inaltimea spatiului de relevat, parapetii ferestrelor, inaltimea golului de usa sau fereastra). Se noteaza si coteaza pozitiile prizelor, tabloul electric, instalatiile de orice fel, cat si alte lucruri utile in functie de tema proiectului (reamenajare a unui spatiu sau ceva mai drastic si atunci se refac coloanele si se modifica proiectul de instalatii, dar, si asa, planul de releveu trebuie sa ofere cat mai multe informatii despre situatia actuala). Se iau grosimile de pereti. Cu cat obiectul de relevat este mai complex, cu atat lucrurile se complica si in cazul releveului. Daca vorbim de renovarea si consolidarea unei vile construite pe la inceputul secolului, de exemplu, trebuie relevata scara, masurate si desenate fatadele si ornamentele de pe fatade. In functie de importanta constructiei sau zona in care e situata, arhitectul trebuie sa realizeze o desfasurata de strada cu toate casele invecinate. Mai trebuie relevat podul (se masoara inclusiv capriorii, se dimensioneaza toate piesele constructive), subsolul, fotografiate in detaliu toate incaperile. Uneori, trebuie stabilit un nivel orizontal in planul caruia se iau dimensiunile (cu instrumente speciale sau cu un furtun cu apa). Trebuiesc doua persoane pentru realizarea unui releveu care “sa se inchida” si, cu siguranta, o baleiere intre schita pe calculator si constructie, pentru a lua cote care lipsesc sau au fost luate inexact, astfel incat planul final sa fie unul corect si de la care sa se poata lucra propunerea.
Tema de proiect
Ce crezi tu: eu nu stiu ce vreau; poate locuinta, poate sediu de firma, as vrea sa mi se propuna ceva acoperitor pentru orice situatie.
Realitate: Tu, draga mea, imi trasezi mie tema. Te ajut, iti refinez ideile, iti propun solutii, dar intre programul de locuinta si cel de birouri este o diferenta mare, iar eu nu pot sa garantez ca va iesi bine o astfel de strutocamila. In locuinta ai nevoie de o bucatarie, la birouri iti ajunge o chicineta dar ar ajuta, poate, doua grupuri sanitare pe sexe. Daca vrei sa recompartimentezi un spatiu existent, sa desfiintezi pereti, sa largesti o intrare, ai nevoie de expertiza tehnica pentru respectivele modificari. Odata ce le-ai realizat, proiectul isi urmeaza cursul, nu te mai poti razgandi. Constatand, in timp, ca nu esti fericit cu compartimentarea aleasa si ca nu se preteaza pentru locuinta, sa zicem, trebuie realizata alta expertiza tehnica si alt proiect pentru aprobarea lucrarilor. In plus, instalatiile electrice se gandesc in functie de mobilare- cum poti sa nu stii daca intr-o incapere vor fi birouri sau va fi camera copilului? Sigur, daca in standardele tale sunt acceptate prelungitoare trase prin camera de la un calculator la altul, nu este o problema… Deci, nu este pacat de timpul si banii risipiti din cauza nehotaririi tale?
Proiect
Ce crezi tu: de proiect se ocupa arhitectul
Realitate: arhitect, inginer structuri, inginer instalatii, inginer geotehnician, expert tehnic, verificatori de proiecte. Toti trebuie coordonati, iar din cand in cand si tu trebuie sa raspunzi la feedbackul lor. E un proces coordonat de arhitect, dar care implica mai multi actori, fiecare cu timpul propriu alocat pentru lucrare si cu tariful lui.
Timp
Ce crezi tu: ca dureaza putin
Realitate: dublu sau triplu fata de perceptia ta. Este nevoie de timp pentru releveu si anteproiect (propunere). Pentru expertiza tehnica. Sunt de luat in considerare timpii de asteptare de la diferitele institutii care avizeaza lucrarea. Urmeaza proiectul tehnic, corelarea specialitatilor, timpii de asteptare pana cand se obtine autorizatia de construire. Daca te opresti aici si nu vrei sa obtii detalii de executie, gresesti, dar multi fac asa, din cauza urmatorului aspect…
Bani
Ei aici, chiar m-am enervat.
Daca tu consideri scump un proiect la care eu lucrez 3 luni, al carui tarif se imparte intre mai multi oameni partasi la ce va sa fie, tarif care impartit la numarul de zile lucratoare reprezinta un salariu mediu si chiar mai mic decat salariul tau, daca tu iti permiti vacante costisitoare si nebunii vestimentare, nu cracnesti la dentist sau psiholog cand ti se cere plata exorbitanta dupa o ora, doua de tratamente, dar imi tii mie teorii si ti se taie rasuflarea la aflarea sumei cerute, inseamna ca, intr-adevar, tu nu intelegi nimic din ce fac eu…