De ce nu suntem cetateni model
Bun simt, respect reciproc, respectarea legilor, puse in balanta cu coruptie si clientelism, birocratie, confuzie si plafonare. Lipsa de educatie, de viziune, de sens. Obisnuinta de a ne confrunta cu aceleasi probleme, fara reactie, fara sperante. Pasivitate.
Asta as vrea sa evit pentru copiii mei. As vrea sa stie ca exista legi si ca poti sa ceri sa fie respectate. Sau sa fie completate, sau schimbate. Ca poti lua atitudine in fata unui abuz, ca poti fi si tu o rotita care face ca societatea sa functioneze mai bine, mai frumos pentru toti. Stiu, sunt naiva si utopica, nimic nu se va schimba decat, poate, peste 100 de ani. Ca partea judiciara, desi a inceput sa functioneze, nu poate rezolva decat punctual anumite lucruri, mai mult rotind oamenii care se inlocuiesc cu alti oameni, umbriti, poate, de aceleasi posibile pacate, in derulare mai devreme sau mai tarziu. Ca trebuie modificate legi si reduse sansele pentru coruptie printr-o buna guvernare. Da, dar cred ca depinde si de tine si de mine, de societatea civila, de presa, sa supraveghem lucrurile si sa reactionam atunci cand trebuie.
De ce, atunci cand observam o infractiune din partea cuiva sau un abuz, o greseala, etc, (nu ma refer aici la un act de violenta la care am fost martori), nu tragem de maneca organele abilitate sa o pedepseasca, care este motivatia inactiunilor noastre, aceasta e intrebarea pe care mi-am pus-o recent si la care am gasit cinci posibile motive:
- Frica/ lasitate. O sesizare care sa puna in miscare o actiune penala se face intotdeauna furnizand datele personale, sub semnatura, cf. Codului Penal (ma refer la plangere prealabila sau denunt). O reclamatie anonima nu este luata in considerare, se claseaza. Identitatea nu este protejata, sau daca este, sunt sanse ca informatiile referitoare la aceasta sa transpire. Deci da, frica…
- Rusinea/ gura lumii. Ce vor zice vecinii? Ca esti un certaret nevrotic, invidios pe capra lor?
- Mila. Dupa ce trece fiorul de corectitudine si accesul de atitudine civica, te gandesti ca, de fapt, nu vrei raul nimanui. De ce sa ai pe constiinta amendarea faptasului, poate si intocmirea unui dosar penal, sa nu mai zic, Doamne feri de inchisoare cu executare. Sa traiasca fiecare cum poate, e loc pentru toti si il va pedepsi, poate, Al de Sus. Iar de aici urmeaza…
- Religia. Cam ce spuneam mai sus, cineva mai capabil va pedepsii fapta, viata ii va arata ca a gresit, sa nu raspunzi la rar cu rau, etc.
- Resemnare. Pentru ca, nu-i asa, oricum nu se va indrepta nimic in tara asta, nu faci decat sa pierzi timp si energie.
Asa sa fie?
Daca cunoasteti fapte de coruptie si puteti sa le probati, puteti scrie la DNA. In caz de afaceri economice dubioase sau ilegale, scrieti la ANAF. Daca pe strada dvs ar fi util un semafor sau observati masini parcate pe trotuarul din fata scolii, incurcand deplasarea pietonilor, solicitati politiei locale sa ia in calcul amplasarea unor semne de circulatie. Daca vezi o constructie care se inalta fara panou de afisare, intereseaza-te ce e cu ea, daca are autorizatie de construire. Nu astepta sa se ridice un turn ca cel de la Cathedral Plaza, a carui demolare ne va costa pe toti. Nepasarea si impasibilitatea tuturor au uratit fata orasului nostru. Intrebati la ADP cum puteti planta un copac pe strada dumneavoastra sau in apropierea locului de joaca pentru copii, atat de insorit vara, din pacate. Sunati, daca in parc observati lumini aprinse ziua, platim toti pentru asta. Daca tot avem telefoane inteligente, fotografiaza ce te deranjeaza si foloseste informatia pentru a cere indreptarea unei situatii. Daca nu ai curaj sa intreprinzi singur un demers, cauta un ONG care te poate sustine sau reprezenta.
Si, nu in ultimul rand, cunoaste-ti drepturile, cunoaste legile, respecta-le, informeaza-te.
Dixit!