Cu arhitectul la psiholog

Testul Baum sau testul copacului, un test psihologic initiat de Charles Koch in 1952 constituie si azi o metoda de analiza care asociata altor teste, poate furniza informatii/ indicii pretioase privind personalitatea unui individ si straturile sale emotionale. Este un test universal valabil, putand fi utilizat pentru persoane de nationalitati si culturi diferite, in plus este simplu si rapid, poate fi aplicat chiar si copiilor. Pe scurt, persoana testata trebuie sa deseneze pe o foaie de hartie un arbore. Psihologul va analiza o serie de parametrii ai desenului, printre care amplasarea in pagina a desenului, marimea acestuia, tipul de linie folosita, existenta sau nu a radacinilor, a elementelor de peisaj de tipul pasarilor, cuiburilor, fructe, norisori, etc. Mai multe informatii aveti aici.

Ce nu a luat in calcul doamna plictisita care a administrat cu vadit automatism acest test (printre altele, ce-i drept) grupului spumos de tineri care trebuiau evaluati in vederea unei eventuale angajari, a fost ca ei erau arhitecti…

Stiti si voi cum deseneaza arhitectii copacii… sau… nu? Copac – element de anturaj care se invata inca de la pregatirea pentru admiterea in facultate, se realizeaza schematic, dramatic sau fin, subtil, cu umbre sau nu, cu frunze sau nu, totul in functie de piesa principala de pe plansa (o constructie) a carei valoare trebuie potentata si nu surclasata.

Oamenii care se exprima prin desen in mod curent nu pot da dovada de spontaneitate, ei reproduc la cerere ceva insusit, invatat, deci relevanta unei astfel de testari este aproape nula, lucru care m-a frapat atunci si care ma amuza si acum.

Va provoc sa interpretati aceste teste fara sa-i considerati pe autorii lor pasibili de latente probleme nevrotice.

“Ramuri schitate dintr-o singura linie- absenta capacitatii de a avea relatii sociale si afectivitate redusa… imaturitate. ”

copaci 3

 

 

 

 

 

“Debilitate- linii fruste si neregulate”

copaci 6

 

 

 

 

 

 

 

copaci 8

 

 

 

 

 

“Anxietate- innegrire a liniei solului trunchiului, ramurilor, frunzisului… ramuri lipsite de frunze”.

“Nervozitate- linii ascutite,.. innegriri”.

copaci 2

 

 

 

 

 

 

 

“Tendinta depresiva- portiuni innegrite, linii usor trasate”.

copaci 5

 

 

 

 

 

 

 

“Coroana diforma si neregulat desenata, semn al lipsei unei inlantuiri logice a ideilor”.

copaci12