Inceput de an, inceput de drum

GLUCK officeInceput de an, cu speranta, cu ganduri bune, ganduri mari, dorinte si rezolutii. Cu planuri mari pe plan profesional. Cum ar fi sa… profesez :)… Sa fac ce-mi place, sa am clienti frumosi, inteligenti, flexibili, extraordinari.

Cu un ochi pe portofoliul prafuit, care asemeni cartilor de vizita este un proiect in sine, aflat in sertarul cu – de polizat cand am timp – si cu un ochi pe site-urile de recrutare, cad din cand in cand in capcana facila a mirajului de a avea din nou statutul comod de angajat. Sa fii platit bine pentru ce faci, sa nu trebuiasca sa te agiti pentru a gasi de lucru si a gestiona partea financiara a afacerii… Tentant, nu?

Doar ca un arhitect nu e platit foarte bine… lumea are o parere gresita despre acest subiect. Este o meserie grea, care facuta cu pasiune presupune ore lungi in fata monitorului calculatorului, atentie, corelare de informatii, raspundere, stress… si da, o doza de inspiratie si dorinta de a iesii din tipare, de a gasi solutii frumoase si practice problemelor care apar. In aceste conditii, sa vedem ce ne ofera si ce ne cere piata de arhitectura din zilele noastre:

“Suntem in cautarea unei persoane motivate, entuziasta si energica cu puternice abilitati de relationare pentru a se alatura companiei noastre” 

Ok, eu sunt asta… cu relationarea poate mai am de exersat dar ma descurc.

“Studii superioare de specialitate in arhitectura sau design, cunostinte tehnice si legislative, experienta in proiectare…”  ok

“Cunostinte superioare de: ArchiCad, Revit, 3D Studio Max, SketchUp, Adobe Photoshop/ Illustrator/ InDesign, Cad+Rhino+VRay, Corel, Office”   ???!!! . Cu totii stim sa jonglam cu cateva programele, dar nu cumva se exagereaza aici?

“Limba Engleza –nivel avansat, un plus pentru cunoasterea limbilor Franceza si Germana” !!!*//? (engleza si franceza, ma scuzati dar doar atat stiu).

Mai departe citind, admit ca ma simt coplesita:

“Proactiv, capabil sa gaseasca solutii, productiv, perfectionist… Creativ, dinamic,motivat, abilitati in luarea deciziilor, pasionat, implicat, punctual; persoana dinamica, dispusa la deplasari in tara si strainatate, capacitatea de a gestiona proiecte multiple concomitent, disponibilitate la program prelungit, persoana responsabila, rezistenta la stress, cu dorinta de implicare in toate stadiile proiectului, de la concept pana la finalizarea lucrarilor, orientare catre beneficiar, permis de conducere categoria B…”

Acest semizeu modern, aspirant la privilegiul de a lucra in biroul de proiectare X, trebuie ca e atras cumva in capcana, nu? La beneficii insa scrie doar:

“Salariu atractiv; Posibilitatea de dezvoltare profesionala; Mediu de lucru placut si dinamic.”

…iar descrierea companiei lipseste.

Pe scurt, un total turn off al scurtei dar intensei mele aspiratii la scaunul caldut de arhitect angajat la firma cuiva. Mi-e mila de colegii mei stagiari care lucreaza chiar si gratis, pentru a obtine statutul de arhitect cu drept de semnatura. Si da, trebuie sa stie TOT, BINE si REPEDE…si PESTE program.

…. si 69 de persoane au aplicat DEJA pentru acest job.