Trucuri de arhitecti
Uneori, lucrurile nu ies suficient de apetisant, vizual vorbind. Caci arhitectul vinde, intr-o prima faza, imagini. Propunerea de arhitectura este prezentata clientului intr-un ambalaj frumos, lucios, colorat. Iar cand aceasta este terna, plictisitoare, rece, sub asteptarile creatorului, exista solutii pentru a o face vandabila.
1. Anturaje
Ai nevoie sa aduci in imagine o farama de viata, de scena urbana, ca sa conectezi privitorul la ceva cunoscut lui si dorit – de fapt, vinzi o poveste. “Mana intinsa care nu spune o poveste …”, ei bine, parafrazand celebra replica, imaginea seaca care nu surprinde si nu anticipeaza ceea ce ar putea sa fie constructia, nu va planta subliminal beneficiarului mesajul ca este casa visurilor sale. Prin urmare, incepi sa construiesti povestea: adaugi copaci (cateva frunze in prim plan, ai grija sa dozezi adancimea peisajului), flori, iarba, copii care se joaca in curte, vegheati zambitor de un bunic aflat la balcon; o masina frumoasa parcata in fata casei, o doamna se indreapta spre portiera; doi tineri traverseaza strada tinandu-se de mana… Auzi deja ciripitul de pasarele?
Adaugi o pergola, un gard lucrat, dupa caz si, nu in ultimul rand, colezi randarea intr-o fotografie a zonei, realizeaza deci un montaj foto care sa prezinte modul in care noua constructie se va raporta la vecinatati si va prelua din aerul si viata cartierului.
2. Culoare, textura, lumina si contraste
Incalzeste imaginea folosindu-te de priceperea ta artistica- sunt detalii care conteaza! Beneficiarul intelege mai bine compozitia si incepe sa se ataseze mental de amanunte precum o culoare, un material folosit, un accent. Daca volumul e prea simplu, un cer innourat sau un apus de soare spectaculos va face diferenta. La fel si umbrele create de o balustrada pe fatada, sau jaluzelele orizontale.
3. Perspectiva
Am lasat la urma trucul cel mai ordinar dar si cel mai eficient- stim cu totii ca ochiul uman are niste limitari de perceptie, iar unele randari insista sa depaseasca barierele posibilului. Dar, daca asa poti arata mai mult, mai frumos, mai interesant… si daca beneficierul este inocent in astfel de magii, o perspectiva la un unghi exagerat poate face minuni. In plus fata de lentila cu care se executa randarea, arhitectii sunt mari maestrii in a gasi acel unghi perfect care sa prezinte constructia in lumina cea mai buna, compozitional vorbind.
Iata doar o parte dintre trucuri, nu pot dezvalui chiar toate secretele breslei. Chiar si asa, ma expun constient furiei unei caste nemiloase si reci… imi asum riscuri nebanuite…