Vecini- chiriasi noi

Dragi noi vecini chiriasi, bine ati venit in cartierul nostru!

welcome-to-the-neighborhood

Precum in filmele americane, as face un tort ca sa-mi exprim ospitalitatea si entuziasmul de a auzi iar, gard in gard cu mine, voci suave si freamatul unor vieti de oameni. Caci viata lipseste alaturi de mine, cam la 6-9 luni distanta, vreme de maxim o luna. O, zei, si ce trist e. De atata liniste poti sa innebunesti. Casa si curtea vecina, incremenite in tacere, golite de viata ca o masea de nerv, fara sa simta nimic din zbaterea telenovelistica a celorlalte locuinte insirate de-a lungul strazii, precum margelele pe ata. Cumva insa, reusim sa parcurgem perioada de hiatus si primim iar, si iar, cu bratele si inimile deschise, locatari noi, povesti noi. Ooo, si ce povesti interesante!

Parca era ieri, cand in casuta retrasa fata de gardul comun cu distanta minima prevazuta de Codul Civil pentru a avea ferestre s-a mutat intaiul nostru vecin- chirias. Un taximetrist cu familia lui. Atunci am inteles pentru prima data ca viata de taximetrist, desi e grea, poate asigura mult peste traiul conventional, poate sustine o chirie ridicata si o sotie casnica, precum si nevoile unui copil scolar. Ne-am mirat putin de modificarile prin care trecea masina domnului- s-a demontat firma luminoasa pe care scria taxi, s-au schimbat numere… O familie simpatica totusi, cu membri linistiti si politicosi. Urmatorii vecini au fost ceva mai retrasi, nu am avut timp sa ne cunoastem. Veneau la ore tarzii, sub adapostul noptii, plecau mult prea devreme. Gurile rele ii acuzau de afaceri subterane, necurate, cert e ca intr-o buna zi ne-am trezit direct cu urmatorii, un cuplu vesel de tineri corporatisti, care au inceput in forta o operatiune de amploare de renovare, care presupunea bormasini, zugraveli si mobilier la comanda, ceea ce ne-a sporit increderea ca vom beneficia mult timp de prezenta lor. Si asa a fost. Am beneficiat la maxim de tineretea si cheful lor de viata- petreceri cu gratar fumegand lipit de gardul comun (nicio grija, am tinut furtunul cu apa pregatit, gata sa ii ajut in caz de incendiu), discutii extinse in noapte, la care am participat si noi, din paturile noastre, savurand fiecare cuvintel si razand, odata cu ei, de glumele reusite ale prietenilor lor. Iar muzica, aici m-au nimerit… de calitate ireprosabila, mereu surprinzatoare, pe care fetele adormeau de fiecare data cu mult drag. Au plecat insa, intr-o zona mai buna, mai aproape de corporatie, mai aproape de sufletul lor deschis si cald- la plecare mi-au spus, cu intelepciune, sa fiu mai destinsa si sa las soarele sa-mi lumineze viata… Acesti lama autohtoni nu au mai fost egalati de niciun succesor pana acum. Totusi, un loc fruntas il ocupa si dama blonda cu catel. Tanara si frumoasa, doamna in cauza ma umbrea total cu alegerile sale vestimentare demne de podiumurile din Milano sau New York. Curtata intens, era plimbata de masini frumoase, decapotabile… Implicata pesemne intr-o afacere exclusivista care presupunea contact cu oameni fini, din cercuri elitiste, dama noastra acorda putina spre deloc atentie celorlalti oameni. Am inteles ca nu ne va raspunde vreodata la salut. Am oftat si i-am urat in gand, succes, cand a plecat brusc, lasand iar casa vecina cufundata in intuneric si liniste….(Catelul era simpatic, dar ne latra in continuu prin gard, nici cu el nu a fost posibila vreo relatie). Au fost multi vecini chiriasi… nu pot sa-i mentionez chiar pe toti. Mi-au ramas lipiti de suflet cativa, doamnele vesele cu firma nedeclarata si tinerii fumatori inraiti (saracii, nu aveau voie sa fumeze in casa, am inteles si am tinut ferestrele inchise, ca sa nu patrunda fumul si la noi, iar curtea nu a mai fost utilizata o vreme de copii, dar nu-i bai, ca avem parcul aproape).

Asteptarea e palpitanta mereu- oare cine va veni acum? Va saluta oare? Are catel? Are nevoie si de locul nostru de parcare? Ce muzica asculta? Se cearta des cu consoarta? E fumator? E sufletul petrecerilor cu gratar? …

Cu siguranta, ceva ne va surprinde din nou! Asta e viata in locuintele individuale covor din fostele mahalale bucurestene!

Bine ai venit, vecine-chirias!