10 lucruri de evitat intr-o baie
Dupa cum spuneam, imi place sa proiectez bai. Cu cat un spatiu este mai mic, cu atat trebuie gandit mai eficient si detaliat mai mult, imperfectiunile fiind mai usor de observat. Baia trebuie sa fie functionala, simpla, usor de intretinut, bine iluminata, creativ decorata. Sigur ca a redecora o baie existenta, de apartament, este altceva decat a proiecta si gandi acest spatiu de la zero. Intr-un spatiu nou, optiunile sunt mai multe. Cu toate acestea, nu pot sa inteleg cum de mai exista in ziua de azi, cu atatea surse de informare disponibile (reviste, Internet), oameni care refuza sa isi modeleze sau actualizeze gusturile. Iata zece lucruri care mie imi repugna in amenajarile de bai/ grupuri sanitare si pe care inca le mai vad prin diverse case:
– lipsa de interes pentru alinieri sau file, centrarea bateriilor pe placi ceramice, prezenta straifurilor la vedere, etc.
– placari ceramice maro (in special nuante inchise, wenge, care va sa zica “elegante”). De obicei se mai adauga si mobilier maro. Rezulta un spatiu extrem de trist si de intunecat. Nu, nu trimite la natura, sau nu la modul dorit de beneficiar.
– placari ceramice la 45 de grade pe pardoseli. Idem placarea peretilor cu placa asezata cu latura mai lunga vertical.
– braurile si decoratiile. Chiar iti doresti o infloritura pe ici si colo? Rupe ritmul cu altceva, daca simti nevoia. Nu ar fi suficient sa schimbi dimensiunea placilor sau culoarea daca vrei sa marchezi ceva? (un mozaic mic pe peretele cu cada, poate in degrade, sau o placare cu sticla, de exemplu).
– baterii sau alte accente metalice aurii, eventual vintage. Nu ma duc cu gandul la lux, ci la kitch.
– instalatii lasate aparente, rezervoare wc la semiinaltime. Ne straduim sa urcam vasele wc pe pereti, ca sa fie cat mai usor de curatat pardoseala; placam si ascundem instalatiile, sa nu se vada racorduri, etc si, brusc, se gaseste cate unul care considera ca apa curge mai in forta daca rezervorul e asezat mai sus…pe tavan daca se poate…si ca trebuie sa ai acces la instalatii ca cine stie, daca e nevoie de reparatii. Realizez ca multi sunt inca afectati de vremurile de restriste si de mentalitatea de atunci, dar acum exista si obiecte de mobilier pentru bai accesibile ca pret si cu performante de functionare superioare vechilor modele, infipte adanc in memoria unora, iar probabilitatea de a se intampla ceva cu tevile este, sa fim realisti, redusa.
– chiuvetele cu picior. Cui ii trebuie piciorul? De ce sa nu folosesti spatiul de sub chiuveta pentru depozitare?
– oglinzi prea putine sau meschine sau prost amplasate. De exemplu, clasica oglinda de deasupra chiuvetei in care te vezi doar de la nas in sus. Cum ar fi sa amplasam o oglinda pe tot peretele cu chiuveta, incastrata in faianta, “la fata” cu ea?
– radiator normal, cand ar trebui port prosop.
– perdelele de dus. Desi au modele simpatice, e o senzatie tare neplacuta sa te atinga pe picior o perdea uda. Mucegaiesc, trebuie spalate. Nu asigura transparenta. Ma duc cu gandul la Hitchcock. Acolo unde se poate, folositi sticla.
Ar mai fi de adaugat ca un spatiu prea incarcat, dupa ce ca e mic, devine obositor… ca iluminatul e foarte important, atat lumina si aerisirea naturala, cat si iluminatul artificial, care trebuie prevazut in mai multe zone cheie din baie. Ca nu ar trebui sa ne temem de culori, dar sa stim sa le dozam, sa le balansam. Sa nu ne temem nici de alb, sa folosim ce ne place, in armonie cu personalitatea noastra si cu modul in care e amenajata casa, ca ansamblu.
oakley sunglasses wholesale
September 27, 2015 @ 11:46 am
Thanks a lot for sharing!