Oda baii

Baia este una dintre cele mai importante incaperi ale unei case. Daca te uiti pe plansele de prezentare ale proiectelor de la orice competitie de arhitectura este foarte probabil sa vezi, dupa fatade si imagini de interior cu scara si livingul, imagini din baie. Este uimitor cum a ajuns acest spatiu intim sa fie atat de ostentativ expus publicului, dupa ce secole de-a randul a detinut un rol modest, fiind amplasat cu pudoare departe de casa, in spatele gradinii. Un spatiu relativ mic, o functiune clara, obiecte de mobilier standard… date de tema clare si totusi, atatea solutii si reinterpretari, de stiluri, de la joaca cu materialele de finisaj si cu lumina, la design-ul de obiect si la starea indusa la final, de toate la un loc.

Arhitectii sunt fascinati de bai, va spun din experienta proprie. Am vizitat cu real interes si baile din vila Savoye de Le Corbusier dar si pe cele din mall- urile bucurestene. Da, imi place sa vad rezolvari interesante gasite de alti arhitecti (un soi de voyerism de breasla). Pe de alta parte, in toate proiectele la care am lucrat, baia isi avea locul de frunte la capitolul detaliere: stereotomie, elevatii interioare pentru toti peretii, plan pardoseala, detalii de imbinari la intersectia peretelui cu cada, cu tavanul fals, cu cabina de dus, etc. E limpede ca finisajele alese (placi ceramice, lemn, placi de sticla, mozaic de sticla, etc. trebuie calculate, rotite si indesate in numar cat mai intreg pe pereti si pardoseala, iar obiectele de mobilier centrate pe ele, aliniate cu ele, axate pe corpurile de iluminat, etc, dupa caz. Se cauta compromisul cel mai mic. Aici, nu se negociaza si este o obsesie generalizata in randul arhitectilor.

Dar, stiti ce se intampla de obicei cu proiectul de baie, gandit, detaliat, muncit, predat beneficiarului? Absolut nimic. Ca intr-o conjuratie fatala, clientul alege alte finisaje, cu alte dimensiuni decat ti-a spus initial, sau altele decat cele pe care le-ati ales impreuna. Decide sa schimbe pozitia chiuvetei. Mareste fereastra. Adauga o sauna. Nu suna sa ceara sfat, intrucat nu vrea sa achite nimic suplimentar. Impreuna cu mesterul, rezolva fiecare colt si fiecare muchie. Dupa care ma cauta sa se laude cu reusita lui. Iar eu imi inghit furia si parerea de rau si imi caut cuvintele ca sa nu supar dar sa exprim, cat de cat, ce simt…
… Pentru ca degeaba imi arati o baie echipata cu corpuri sanitare scumpe, de design, daca nu e functionala. Daca ai negat total relatia lor cu finisajele alese in fundal. Daca finisajele au fost puse in opera neprofesionist. Daca parapetul ferestrei nu e aliniat cu nimic. Daca bateria de la chiuveta nu e centrata pe placa de faianta… Nu ma pot uita, doare. Sparge, scoate tot, refa. De data asta, cu un profesionist.