Arhitectul, eroul…

Suntem mari consumatori de imagini si vise, iar industria entertainment- ului a avut dintotdeauna un loc fruntas in a ne orienta gusturile si a ne promova produse cosmetizate si indesate in tipare care se vand. Un astfel de tipar este portretul robot al arhitectului, asa cum il vede Hollywood-ul (dar si televiziunea) de cateva decenii, de cand a decis ca tanarului fermecator, usor introvertit, inteligent si sofisticat i se potriveste cel mai bine profesia de arhitect.

georgeErou pozitiv, usor rupt de realitate, arhitectul nostru fascineaza prin personalitate si calitati publicul tanar, care isi doreste, in mod firesc, sa urmeze o astfel de cariera atat de ademenitoare. Arhitectul nu este atragator doar prin propria persoana, este si plasat intr-un decor high tech care il completeaza si defineste totodata. Iar daca, din intamplare, intriga filmului prezinta arhitectul ca avand dificultati financiare, el va compensa cu siguranta prin alte atribute- iubeste cu pasiune, este consumat de actul creatiei, se sacrifica pentru cineva sau reuseste sa faca o descoperire epocala. Pasiunea pentru meserie este deci translatata in viata reala, iar asta vinde intotdeauna bine. Bine vand si aspectele vizuale ale profesiei- incaperi incarcate cu planse, machete, santierele, cladiri in constructie, etc.

Acest stereotip flateaza si cu siguranta creioneaza un zambet pe fetele arhitectilor din viata reala; dar este, vai, doar un stereotip. Arata cat de putin cunosc cei din jur despre ce fac arhitectii, ce presupune meseria lor, ce venituri au. In plus, este usor enervanta constatarea ca filmele de Hollywood fac putine referiri la femei arhitect sau arhitecti de culoare, lucru care este departe de a reflecta situatia reala si care face un deserviciu profesiei inducand opiniei publice o imagine falsa.

Dar regizorul nu urmareste decat sa aleaga o meserie atragatoare pentru eroul sau pozitiv. Iar profesia de arhitect are, trebuie sa recunoastem, o aura aparte.

O lista aproape exhaustiva cu actorii care au interpretat de- a lungul anilor roluri de arhitecti am gasit pe blogul ArchDaily. O completez cu Ellen Page, in rolul arhitectei Adriane din filmul “Inception” si cu:

“The Black Cat,” 1934, Boris Karloff

“Mrs. Miniver,” 1942, Walter Pidgeon

“Strangers When We Meet,” 1960, Kirk Douglas

“Two for the Road,” 1967, Albert Finney

“Don’t Look Now,” 1973, Donald Sutherland

“The Belly of an Architect,” 1987, Brian Dennehy

…si cu George din Seinfeld!

 

sursa